Wat zijn de 3 belangrijkste redenen waarom mensen bouwen?

Moeder met baby

Waarom bouwen mensen een woning? Het antwoord op deze vraag heeft voor ieder van ons een andere invulling. Een rode lijn door de verschillende mogelijkheden is er alvast wel. Op één of andere manier streven we allemaal een droom na, en is “geluk” (of het streven er naar) een doorslaggevende factor. 

Ecohuis polste bij zowel kandidaat-bouwers als bij mensen die gebouwd hebben naar de verschillende redenen waarom bouwen, en dus niet kopen of huren. Wij sommen de belangrijkste redenen even voor je op.

Met stip op 1: Een gewijzigde gezinssituatie

Een wijziging in de gezinssituatie is duidelijk de belangrijkste reden waarom Vlamingen kiezen om te bouwen. De grootste groep doet dit omwille van gezinsuitbreiding. Een appartementje is een prima plek om met twee te wonen, maar eens de eerste kleine spruit in aantocht is, wil de Vlaming zich toch gaan settelen in een ruimere woning. En lukte dat toch nog met één kind op een appartement, dan is vaak de komst van een tweede (of derde of…) kind de voornaamste beweegreden richting een ruimere woning.

Daarnaast kiezen steeds meer gezinnen voor een zorgwoning. Bestaande woningen hebben vaak niet de nodige voorzieningen, en dus opteren we in deze situatie vaak voor een nieuwbouw.

Als investering op de toekomst

De tweede belangrijkste reden waarom wij een woning bouwen is overduidelijk als investering. De rente staat al een tijdje (historisch) laag, en dus profiteren we met z’n allen van deze situatie om nu te bouwen. De meesten betrekken zelf de woning, anderen bouwen de woning om ze nadien onmiddellijk te verhuren.

Familie

Tot slot is er nog een derde groep die zich in de onderzoeken duidelijk onderscheidde van de rest. Mensen bouwen om opnieuw korter bij de familie te wonen. Tijdens de studententijd zwerft men uit naar de centrumsteden, maar eens we ons definitief gaan settelen, keren we graag terug naar het vertrouwde nest.

Herkenbaar? Kom dan vrijblijvend eens langs op één onze infoavonden of opendeurdagen.Kom naar een van onze evenementen