Aan welke extra kosten moet je denken bij de bouw van je droomhuis?

Een huis bouwen kost veel geld. Best bepaal je nog voor de ontwerpfase wat je totaalbudget is. Hou er bij het opstellen van je budget rekening mee dat je ook voor bijkomende kosten geld moet uittrekken. We lijsten ze met plezier voor je op:

BTW

Een belangrijk bedrag waar je rekening mee moet houden, is de BTW die je betaalt op een nieuwbouwwoning. Deze bedraagt 21%. Dit bedrag komt bij de nettoprijs van je woning. Let hier goed op bij het vergelijken van offertes, want veel offertes vermelden vaak in eerste instantie een prijs zonder BTW. De prijs inclusief BTW wordt vaak helemaal onderaan de offerte vermeld.

Architect en bouwvergunning

Een knappe en comfortabele woning begint met een sterk ontwerp. Hiervoor doe je beroep op een architect. Het is belangrijk dat de visie van de architect volledig aansluit bij de jouwe. Daarom ben je, wanneer je bouwt met Ecohuis, volledig vrij om je architect te kiezen. Het ereloon verschilt van architect tot architect. Sommigen rekenen een vaste kostprijs, andere werken met een percentage van de bouwprijs. De prijs kan variëren van 5.000 euro tot 20.000 euro of zelfs meer.

Ook het aanvragen van de bouwvergunning kost geld. Soms zit dit inbegrepen in de prijs van de architect. Verifieer dit zeker op voorhand.

De gemeente kan je verder ook vragen een waarborg te storten alvorens je met de werken mag beginnen. Informeer je hier tijdig over om verrassingen te vermijden.

Voldoen aan de huidige EPB-eisen

In het ontwerp voor je woning zal je rekening moeten houden met energiebesparende maatregelen waardoor je het gebruik van fossiele brandstoffen vermindert. Vanaf 2021 moet elke nieuwe woning een BEN-woning of een “bijna energieneutrale” woning zijn. Deze nieuwe technologieën kosten soms wat extra. Geen nood, dat verdien je later dubbel en dik terug door je lagere energiefactuur. Een houtskeletbouw kan je door de manier van bouwen op eenvoudige wijze heel energie-efficiënt maken.

Daarnaast moet je ook een verslaggever aanstellen om het EPB-verslag op te maken. Dat kan de eigen architect zijn of een externe verslaggever. Meestal ligt de prijs voor een EPB-verslag rond de 1.000 euro.

Verder is een blowerdoortest noodzakelijk, maar niet verplicht. Met deze meting stelt men vast hoe luchtdicht een gebouw is. Door gericht lekken op te sporen, kan je heel wat besparen op verwarming. Deze test heeft een positieve invloed op het E-peil van het EPB-verslag. Als je deze test niet laat uitvoeren, zal de EPB-verslaggever uitgaan van een standaardwaarde die eerder negatief is. Reken voor een gemiddelde woning op een prijs van ongeveer 400 euro.

Overige kosten

Voor de start van de bouw moet de bouwgrond bouwrijp gemaakt worden, soms moet er eerst een oud bestaand pand gesloopt worden of moet de grond gesondeerd worden. Dit zijn bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden. Ook na de werken kunnen er nog nivelleringswerken nodig zijn om bijvoorbeeld je tuin aan te leggen of een gazon te zaaien.

De afwerking van je huis heeft een grote invloed op de totale kostprijs van je woning. Denk maar aan raamdecoratie, verlichtingsarmaturen, een tuinterras, … Als je je nieuwe woning meteen volledig wil afwerken, hou je hier best voldoende budget voor vrij omdat deze kosten niet vervat zitten in de bouwprijs.

Voor je in je nieuwe huis gaat wonen, moet je de woning ook aansluiten op water en elektriciteit. De prijs hiervoor wisselt van regio tot regio.  Ecohuis kan je deze taak uit handen nemen door de nutsvoorzieningen voor je te regelen. Je kan dit ook zelf in orde brengen door beroep te doen op gespecialiseerde instanties.

Ontdek enkele lastenboeken in ons ideeënboek

In ons ideeënboek vind je naast een hoop inspiratie, tips en plannen voor een energiezuinige houtskeletbouw ook een beknopt lastenboek voor zowel een winddichte als een woonklare woning. Vraag hier je ideeënboek gratis aan.

Kies voor zekerheid, kies voor Ecohuis

Wil je op voorhand het totale kostenplaatje voor de bouw van je droomwoning met zekerheid weten? Kies dan voor Ecohuis. We maken met plezier op basis van jouw wensen en budget een gedetailleerd lastenboek op waarin alles, tot en met de volledige afwerking, beschreven staat. Er zijn geen verborgen kosten en je weet vanaf de start waar je aan toe bent.

Ook wanneer je graag zelf de handen uit de mouwen steekt en de afwerking eigenhandig wilt uitvoeren, kan je bij ons terecht. We bouwen ook winddicht en maken steeds een offerte op jouw maat.

Meer weten? Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte via info@ecohuis.be of bel +32 (0)14 47 03 03.Kom naar een van onze evenementen