BEN is bijna energieneutraal en nog zoveel meer

Blog

Ga je binnenkort bouwen? Of ben je van plan om je woning grondig te renoveren? Dan heb je vast al eens van de termen BEN en EPB gehoord. BEN betekent “bijna energieneutraal” en EPB staat voor “energieprestatie en binnenklimaat”. Deze twee begrippen hangen nauw samen. Een BEN-woning moet immers aan verschillende EPB-eisen beantwoorden. Het uiteindelijke doel is een duurzame woning die nauwelijks energie verbruikt. De weinige energie die toch nodig is, haalt ze grotendeels uit hernieuwbare energiebronnen.

Een BEN-woning biedt je veel wooncomfort en omdat je groene energiebronnen gebruikt, ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Natuurlijk is een energie-efficiënte woning ook goed nieuws voor je portemonnee. Eerst en vooral omwille van de lagere energiefactuur maar ook omdat de overheid maatregelen heeft gelanceerd om BEN-wonen aantrekkelijker te maken. Zo kan je vijf jaar lang genieten van een korting op je onroerende voorheffing en zijn er enkele banken die een voordeligere lening aanbieden voor BEN-projecten. Bij Ecohuis is elke woning een BEN-woning, wij bouwen al een aantal jaren energiezuinig volgens de normen voor 2021.

Waaraan moet een BEN-woning vanaf 2021 voldoen?

Een BEN-woning moet aan een aantal eisen op het vlak van EPB voldoen om in orde te zijn met de nieuwe richtlijnen. Vanaf 2021 wordt bouwen volgens deze BEN-normen de standaard. We sommen de vereisten hier voor je op:

  1. Energiezuinig is het codewoord

Met het E-peil meet je de energieprestatie van een woning. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning. Dit E-peil hangt af van vele factoren zoals de thermische isolatie, de compactheid, de luchtdichtheid en de oriëntatie van een gebouw.

Om aan de BEN-norm te voldoen mag het E-peil van je woning niet hoger dan E30 zijn.

  1. Hou je temperatuur gelijkmatig

Hoeveel energie nodig is om de temperatuur van een woning op hetzelfde niveau te houden, wordt bepaald in het S-peil of schilpeil. Hoe minder energie je nodig hebt, hoe lager het S-peil. Is je woonst bestand tegen koude tijdens de winter en is er wel genoeg zonwering in de zomer? Op deze vragen geeft het S-peil een antwoord. Deze waarde kan je verbeteren door bijvoorbeeld een dikkere isolatie aan te brengen, koudebruggen te vermijden of de oriëntatie van je huis te optimaliseren.

In 2021 ligt het wettelijk S-peil vast op S28 of minder.

  1. Te warm is nooit goed

Tijdens de zomermaanden kan de binnentemperatuur in een goed geïsoleerde woning sterk oplopen. Als je daarbij ook nog grote ramen hebt, gericht op het zuiden, dan kan een ruimte te warm worden. Om aan de BEN-normen te voldoen, is het van belang dat oververhitting zoveel mogelijk beperkt wordt.

  1. Ventileren is gezond

Ook een continue en gecontroleerde ventilatie blijft een belangrijk element in een BEN-woonst. Verse lucht is essentiëel, maar je wilt natuurlijk het energieverlies zoveel mogelijk beperken. Hiervoor bestaan gelukkig allerlei mogelijkheden die we je graag helpen ontdekken. Intensief ventileren, door een raam of deur open te zetten, is niet nodig.

  1. Denk aan het klimaat en gebruik hernieuwbare energie

De energie die je woning nodig heeft, moet zoveel mogelijk uit hernieuwbare energiebronnen komen. Er zijn een hoop manieren om dit te bewerkstelligen. Denk maar aan een zonneboiler, zonnepanelen of een warmtepomp. Voor elke maatregel bestaan specifieke voorwaarden.

In totaal moet je minstens 15 kWh/m² per jaar produceren.

Ecohuis bouwt nu al BEN

Al deze vereisten zijn eenvoudig toe te passen in een houtskeletbouw. Ook vandaag de dag kan je een woning in houtskeletbouw al volgens de BEN-normen van 2021 bouwen. Ecohuis garandeert je nu reeds een energiezuinige woning die aan alle BEN-eisen voldoet. Tijdens het bouwen komt een BEN-woning misschien iets duurder uit maar je bespaart een fors bedrag op je latere energiefactuur. Hou bovendien ook rekening met de voordelen die je kunt krijgen van de overheid. Zo draait het prijskaartje van een BEN-woning goedkoper uit dan je denkt.

Wil je meer informatie over de BEN-richtlijnen voor 2021 en hoe Ecohuis je hierbij kan helpen? Contacteer ons vrijblijvend via info@ecohuis.be of via +32 (0)14 47 03 03.Kom naar een van onze evenementen