Bouwen of verbouwen? Ecohuis helpt je beslissen

Een eigen huis bouwen of verbouwen is een van de grootste avonturen in je leven. Maar misschien twijfel je nog: ga je een bestaande woning kopen en renoveren of zet je een nieuwbouw? We overlopen hier een aantal voor- en nadelen van beide methodes.

De woning van je dromen

Droom je van een dressing naast je master bedroom? Wil je een apart bureau waar je ongestoord kunt werken? Of vind jij het vooral belangrijk dat je tijdens het koken gezellig kunt meepraten met de gasten in de eetkamer? Bij een nieuwbouw kan je dit allemaal zelf bepalen. Je kunt je nieuwe huis helemaal volgens je persoonlijke stijl, smaak en budget ontwerpen. Samen met je architect en aannemer bouw jij jouw droomwoning op basis van jouw wensen.

Dat is anders bij renoveren, waar je rekening moet houden met de bestaande indeling. Je valt misschien voor de charme van een ouder pand. Hoge plafonds, een statige trap of een speciale gevel geven een huis iets unieks. Bedenk wel dat je misschien ingrijpende werken moet uitvoeren om genoeg hedendaags comfort te bekomen. Niet alle karakteristieken zullen mogelijks bewaard kunnen blijven.

Energiezuinig (ver)bouwen: hou rekening met alle voorschriften

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouw “bijna energieneutraal” of BEN zijn. Dat klinkt ingewikkeld en duur, maar het grote voordeel is dat je energiefactuur een stuk lager zal uitvallen. Ecohuis bouwt nu al BEN-woningen met de nieuwste technieken. Maak de investering om energiezuinig te bouwen en geniet daarna jarenlang van een enorme besparing. Houtskeletbouw is een heel ecologische woningbouwmethode waarbij je een uitzonderlijk laag E-peil kunt behalen. Dat betekent dat je beroep kunt doen op verschillende premies van de netbeheerders en je soms zelfs gebruik kunt maken van een goedkopere lening. Ook krijg je automatisch een vermindering van de onroerende voorheffing wanneer je E-peil onder de norm blijft.

Wanneer je een woning verbouwt, moet je aan andere energienormen voldoen. Bij een ingrijpende energetische renovatie, waar je de technische installaties volledig vervangt en de woning grondig isoleert, mag het E-peil een stuk hoger liggen dan bij een nieuwbouw. Je moet dus minder uitgeven, maar een gerenoveerde woning zal zelden de energiezuinigheid van een nieuwbouw evenaren. Ook ingrijpende energetische renovaties kunnen rekenen op een vermindering van de onroerende voorheffing en ook hier zijn er verscheidene premies van de netbeheerders mogelijk alsook de Vlaamse renovatiepremie. Sinds 1 januari 2020 betaal je in Vlaanderen 1% minder registratierechten als je een bestaande woning koopt en die binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch renoveert. Laat het dus zeker aan de notaris weten voor je de akte tekent.

Hoeveel kost bouwen of verbouwen?

De uiteindelijke prijs van een renovatie is vooraf moeilijk te voorspellen. Tijdens de renovatie moet je rekening houden met onvoorzienbare problemen zoals vocht of barsten in een draagmuur. Er komen altijd onverwachte kosten bij, dus hou daar van in het begin ruimte voor over in je budget. Bij een nieuwbouw daarentegen heb jij de touwtjes meer in handen wat betreft het budget. Je kiest zelf de oppervlakte, afwerking en materialen. Wanneer je kiest voor een sleutel-op-de-deur woning, weet je precies wat je gaat uitgeven. Ecohuis maakt een gedetailleerde offerte voor je op zonder onverwachte kosten of nare verrassingen. Om kosten te besparen, kan je een gedeelte van de afwerking zelf uitvoeren. Dit vraagt natuurlijk wat meer tijd en inspanning.

Als je er geen probleem mee hebt om een tijdje op een werf te wonen, kan je bij een verbouwing werken uitstellen en spreiden in functie van je budget. En als de woning ouder is dan 10 jaar, betaal je slechts 6% BTW bij een renovatie. Het slopen en weer opbouwen van een woning wordt in sommige steden beschouwd als een renovatie, in andere gemeentes krijg je een slooppremie. Vraag dit dus zeker na bij je gemeente. Maar ook tijd is geld. Ecohuis bouwt een houtskeletbouwwoning op 16 weken. Daardoor bespaar je heel wat geld op werkuren en heb je het voordeel dat je niet lang huur of een dubbele hypotheek moet betalen. Ook is de herverkoopverwaarde van een nieuwbouw hoger.

Ecohuis helpt je graag bij je keuze

Ben je volop plannen aan het smeden om te bouwen of verbouwen? Ecohuis is expert in nieuwbouw in houtskeletbouw. Voor renovaties in houtskeletbouw kan je terecht bij ons partnerbedrijf Renopact. We informeren je met plezier over de beide methodes. Hiervoor kan je ons altijd contacteren door te mailen naar info@ecohuis.be of te bellen naar +32 (0)14 47 03 03.Kom naar een van onze evenementen