De wandopbouw van Ecohuis: enig in zijn soort

Bij Ecohuis blijven we onze werkwijze steeds perfectioneren. Omdat we continu innoveren en vernieuwen, is onze wandopbouw vandaag de dag helemaal anders dan enkele jaren geleden. Onze huidige wandopbouw is het resultaat van jaren gedreven onderzoek. Hierdoor bouwen we op dit moment zelfs energiezuiniger dan de opgelegde energienormen. Elke Ecohuis-woning is reeds volledig BEN of bijna-energieneutraal. Wat onze wandopbouw zo uniek maakt, leggen we je in dit artikel graag uit.

Onze wandopbouw in detail

De totale dikte van een buitenmuur bij Ecohuis is 44 centimeter waarvan 26,5 centimeter uit isolatie bestaat. Zo bekomt je woning een verhoogd isolatiepeil en sluiten we koudebruggen uit. We beseften al vroeg het belang van luchtdicht bouwen en een dampopen systeem. We besteden hier dan ook enorm veel aandacht aan met een dampopen isolatieplaat van 35 mm en een OSB-plaat van minimum 15 mm als dampscherm. Van binnen naar buiten bestaat onze wand uit:

  • gyprocplaten van 12,5 mm dikte
  • geïsoleerde leidingspouw van 57 mm die 40 mm Rockwool
    isolatie bevat
  • luchtdichte OSB-plaat met een dikte van minimum 15 mm
  • houtskeletwand van 184 mm die volledig ingeblazen is met cellulose
  • dampopen houtvezelplaat van Gutex van 35 mm
  • luchtspouw
  • gevelafwerking naar keuze

 

Luchtdicht bouwen voor een energiezuinige woning

We plaatsen overal in het houtskelet een leidingspouw waarin alle leidingen worden weggewerkt. Dankzij deze leidingspouw moeten we het dampscherm niet perforeren en blijft een goede luchtdichtheid gegarandeerd. De impact van een goede luchtdichtheid op het E-peil en het S-peil van je woning is groot. Om de luchtdichtheid van een woning te bepalen, kan je een blowerdoortest laten uitvoeren. Ecohuis behaalt steeds uitstekende scores op deze test.

Driedubbel geïsoleerde buitenwand

In de loop der jaren zijn we de buitenwand ook extra gaan isoleren. Uiteraard is er de dampopen plaat, maar ook in de leidingenspouw plaatsen we isolatie en de houtskeletwand blazen we helemaal in met cellulose. Dit milieuvriendelijke isolatiemateriaal scoort akoestisch en thermisch zeer hoog en zorgt er ook voor dat warmte van buitenaf minder in de woning kan doordringen. Zo hou je zelfs in de zomer een heerlijk koel huis. Door de uitmuntende isolerende eigenschappen van onze wandopbouw is je woning uiterst energie­efficiënt en voldoet ze aan de huidige EPB-eisen. Bovendien is het mooi meegenomen dat je energierekening beperkt blijft tot een absoluut minimum.

Nog enkele belangrijke eigenschappen van onze buitenwand

Naast energiezuinig is de opbouw van onze wand ook ecologisch verantwoord. Bij Ecohuis opteren we zoveel mogelijk voor duurzame materialen. Zo gebruiken we enkel hout uit bossen met een verantwoord bosbeheer. Ook voor de andere materialen kiezen we steeds voor een milieuvriendelijke oplossing zoals recycleerbare isolatie en natuurgipsplaten. 

Tegen de duurzame houtskeletwand plaatsen we een dampopen houtvezelplaat. Dankzij de luchtspouw kan deze isolatie niet nat worden. De buitenste laag van de muur wordt gevormd door de gevelbekleding. Deze gevelafwerking kan je vrij kiezen en kan dezelfde zijn als bij een traditionele bouwmethode bijvoorbeeld hout, crepi, leien, baksteen, … 

Maak een afspraak en ontdek hoe wij jouw houtskeletbouw opbouwen

Wil je graag zien hoe de wandopbouw van Ecohuis er uitziet? Maak snel een afspraak en kom vrijblijvend een kijkje nemen in onze toonzaal waar je een voorbeeld van onze huidige buitenwand kunt bekijken alsook onze wanden door de jaren heen.

Heb je nog vragen over onze wand of over houtskeletbouw? Neem dan zeker contact met ons op via info@ecohuis.be.Kom naar een van onze evenementen