Denk na over de oriëntatie van jouw woning

Ecohuis kantoor logo

Ga je binnenkort bouwen? Dan is het een goed idee om tijdens de planningsfase rekening te houden met de oriëntatie van de woning. Deze oriëntatie is van belang voor de plaatsing van de ramen en de indeling van de woonruimtes. Hier vind je alvast enkele tips.

Goedkoop verwarmen

Besparen op jouw energiefactuur doe je door de verwarmingskosten te laten dalen. Dit kan bijvoorbeeld door goed te isoleren. Maar je kan ook gebruik maken van gratis zonne-energie.

Deze zonne-energie kan actief of passief gebruikt worden.

Bij de actieve methode wordt een zonneboiler of een PV-installatie gebruikt, die deze gratis energie omzet in warmte of elektriciteit. Het rendement wordt bepaalt door de oriëntatie en hellingsgraad. Zonnepanelen op een noordgericht dak van 60° zullen minder goed presteren dan diezelfde panelen op een 45° dak aan de zuidkant. Volgens de VREG zijn de panelen best tussen het zuidoosten en zuidwesten gericht, onder een hoek van 15° tot 50°.

Bij de passieve methode worden er geen extra toestellen gebruikt. We hebben het dan over ramen. Zonlicht dat via de vensters binnenvalt, zal de kamer gratis opwarmen. Daarom hebben heel wat moderne woningen grote ramen. In combinatie met de doorgedreven isolatie, zorgt dit ervoor dat zelfs een grote woning efficiënt te verwarmen is.

Net zoals bij zonnepanelen, moet er nagedacht worden over de positionering van de ramen. Een grote raampartij aan de noordkant is bijvoorbeeld minder interessant dan aan de zuidkant. Althans als je de zonne-energie wil opvangen om (vooral in de winter) jouw woning te verwarmen.

Zon-oriëntatie en indeling

Verder speelt de oriëntatie van de woning een rol bij de indeling ervan. Zo plaats je grote raampartijen best in de ‘warme zones’, zoals de keuken, eetkamer en living. Koude zones, bijvoorbeeld de berging of een inpandige garage, komen best aan de noordzijde.

Daarnaast kan je de zon gebruiken om jouw leefritme te volgen, bijvoorbeeld:

  • Opstaan met de zon in de badkamer (aan de oostzijde)
  • Overdag de woonkamer en keuken verwarmen via de zon (zuiden)
  • s‘ Avonds genieten van de ondergaande zon op het terras (westen)

Voorkom oververhitting

Tijdens de wintermaanden zorgt de zon voor gratis energie, zodat jouw verwarmingskosten dalen. Maar een snikhete zomer kan al snel een negatief effect hebben. Daarom is het een goed idee om maatregelen tegen oververhitting te nemen.

Van in de ontwerpfase moet aandacht besteed worden aan:

  • de oriëntatie van de ramen
  • de zonnetoetredingsfactor van de beglazing
  • voldoende ramen die je kan openzetten
  • effectieve zonwering aan vensters (bv. screens)
  • beschaduwing van vensters door luifels of oversteken

Voor elke nieuwbouw is een EPB-verslag nodig, waarin rekening wordt gehouden met de oververhittingsfactor.

 

Enkele veelgestelde vragen rond houtskeletbouw

 

🌍 Is houtskelet energiezuinig?

Ecohuis mag zich als BEN-voorloper BEN profileren. BEN staat voor ‘bijna energie neutraal’. Wat wil zeggen dat onze woningen voldoen aan de energie-normen die in 2021 van toepassing zijn. Lees meer.

🚒 Is houtskeletbouw wel brandveilig?

De brandveiligheid van houtskeletbouw is niet slechter dan die van beton of staal. Hout beschermt zichzelf tijdens een brand onder invloed van een proces dat carbonisatie wordt genoemd. Carbonisatie vertraagt de verbranding, waardoor de dragende eigenschappen niet in gevaar komen. Lees meer over de vooroordelen van houtskeletbouw.

🥵 Hoe voorkom je oververhitting?

ijdens de wintermaanden zorgt de zon voor gratis energie, zodat jouw verwarmingskosten dalen. Maar een snikhete zomer kan al snel een negatief effect hebben. Daarom is het een goed idee om maatregelen tegen oververhitting te nemen. Lees er hier alles over.Kom naar een van onze evenementen