Deze factoren bepalen het E-peil van uw woning

Deze factoren bepalen het E-peil van uw woning

1 september 2016 om 09:00

Bij een nieuwbouw moet u aan allerlei regelgevingen voldoen. Zo zijn er bepaalde EPB-eisen. Voor bouwvergunningen die in 2015 werden uitgegeven, geldt een maximum E-peil van 60. Maar hoe wordt deze score berekend? Met welke factoren houdt men rekening? Hier leert u er alles over. Lees het artikel rustig door, want deze informatie kan erg handig zijn als u zelf gaat bouwen.

De compactheid

Compact bouwen zal uw E-peil verlagen. Dit komt omdat er minder verliesoppervlakte is waarlangs warmte kan ontsnappen. Hoe compacter de woning, hoe kleiner het energieverbruik van het gebouw per m2 vloeroppervlakte. Zo hebben gesloten bebouwingen minder verliesoppervlakken dan een open bebouwing. Tenslotte speelt de vorm van de woning een rol. Verschillende uitsteeksels of inhammen kunnen het E-peil negatief beïnvloeden. 

De isolatie

Het zal u niet verrassen dat ook de isolatie een invloed heeft op het E-peil. Een goede isolatie zorgt dat de warmte in de woning blijft, wat tevens interessant is voor uw energiefactuur. Hierbij moet de isolatie in de muren, vloer en het dak op elkaar afgestemd worden. Dikke muurisolatie met een niet-geïsoleerd dak is immers niet efficiënt.

De luchtdichtheid

Verder moet er aandacht gespendeerd worden aan de luchtdichtheid van de woning. Dit is namelijk een van de factoren die uw E-peil bepaalt. Luchtdicht bouwen vermijdt koudebruggen, wat een positief effect heeft op uw score.

Het soort ventilatiesysteem

Wie aandacht besteedt aan luchtdicht bouwen, moet ook voldoende ventileren. Deze twee factoren gaan hand in hand. Voor de berekening van het E-peil houdt men rekening met het type ventilatiesysteem (A, B, C, D of E). Hier speelt ook het verbruik, het debiet en de kwaliteit van het toestel een rol.

De beglazing (en oriëntatie)

Nog een factor die een invloed heeft op het E-peil is de beglazing. Hierbij denkt u in de eerste plaats waarschijnlijk aan de isolatiewaarde van het kader en het glas. Dat is correct, maar ook de dimensionering en oriëntatie mogen niet vergeten worden. De zonnewarmtewinsten optimaliseren via uw ramen heeft een positief effect op het E-peil. Houd wel rekening met de oververhittingsindicator, want indien er actieve koelsystemen nodig zijn, heeft dit een negatief effect.

De verwarmingsmethode

Naast de ventilatie kan ook de keuze van het verwarmingssysteem uw E-peil verlagen of verhogen. Hier houdt men rekening van het type ketel, de plaatsing, het soort regeling (centraal of decentraal) en andere factoren. Ook de verwarming van het sanitair water wordt meegerekend. Daarbij speelt voornamelijk de lengte van de leidingen een rol. Aftakkingspunten voor warm water die dicht bij de boiler/doorstromer liggen, hebben een positief effect op uw E-peil.

Laatste nieuws

Opendeurdag 24 juni 2018

24 juni 2018

Opendeurdag 24 juni 2018

Ecohuis organiseert op zondag 24 juni 2018 een opendeurdag in één van onze realisaties. De woning is volledig afgewerkt, bewoond...

Op de hoogte blijven

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief

Contacteer ons:

contact

Oud strijderslaan 207
2200 Herentals
info@ecohuis.be
014/ 47 03 03

De kantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag, van 08u00 tot 17u00.

© 2014 - ecohuis