Dit verandert er als je gaat bouwen in 2021

In 2021 veranderen de eisen waaraan nieuwbouwwoningen moeten voldoen. Zo moet elke nieuwbouwwoning vanaf 2021 gebouwd worden volgens de BEN-normen. Het letterwoord BEN staat voor bijna energie-neutraal. Deze eisen zijn verplicht in heel Vlaanderen en zelfs in de rest van Europa. In deze blog lijsten we alle veranderingen voor 2021 voor je op.

BEN-normen voor nieuwbouw

Een BEN-woning verbruikt zeer weinig energie. De energie die toch nodig is, dient uit groene energiebronnen te komen. Om te voldoen aan deze nieuwe BEN-normen moet je in 2021 onder meer een E-peil halen van E30. Opgelet, je riskeert een boete wanneer het E-peil van je nieuwe woning hoger is dan het maximale E-peil in het jaar waarin je je bouwaanvraag hebt ingediend.

Ook isoleren moet nog beter volgens de nieuwe BEN-eisen. Er gelden verschillende Umax-eisen voor de aparte onderdelen van je woning. Vooral vloeren en ramen moeten een hogere Umax-waarde hebben dan in 2020. Normaal zou ook het S-peil strenger worden vanaf 1 januari 2021, maar deze maatregel wordt pas in 2022 ingevoerd. Het S-peil is het cijfer dat toont hoe energie-efficiënt je bouwschil is. Het geeft aan hoe goed de buitenschil is geïsoleerd en hoeveel warmteverliezen er zijn.

Bij Ecohuis bouwen we onze houtskeletwoningen al geruime tijd volgens de BEN-normen. Wanneer je samen met ons bouwt, moet je je dus geen zorgen maken over deze nieuwe regelgeving.

Nieuwe voordelen voor wie energiezuinig renoveert

Voor ingrijpende energetische renovaties zakt het maximale E-peil naar E70. Wie een huis of appartement koopt en dit binnen de vijf jaar energiezuiniger wil maken, kan vanaf 2021 een beroep doen op de renteloze energielening van de Vlaamse regering en dat voor een bedrag tot wel 60.000 euro. De hoogte van het bedrag hangt af van het EPC-label van je gerenoveerde woning. De energielening sluit je af samen met je hypothecair krediet voor de aankoop van de woning. Verder komen er ook een EPC-labelpremie en een asbestpremie die verschillende duizenden euro’s kunnen opleveren. Als kers op de taart worden de premies voor buitengevelisolatie en hoogrendementsglas verdubbeld.

Geen stookolieketel meer in nieuwbouw

Wanneer je een nieuwe woning bouwt of een woning ingrijpend renoveert, mag je vanaf 2021 niet meer kiezen voor stookolie als energie. Dat besliste de Vlaamse regering als een gevolg op de Europese Ecodesign-verordening van 2015, die de minimumvereisten voor nieuwe verwarmingstoestellen gevoelig verhoogde. Een bestaande ketel mag je nog vervangen, maar het toestel moet uiteraard voldoen aan de minimumvereisten. Zolang je oude ketel nog goed onderhouden is, bestaat er trouwens geen enkele verplichting om deze te vervangen.

Geen terugdraaiende teller voor zonnepanelen meer

Wie vanaf 2021 nog zonnepanelen wil plaatsen in Vlaanderen, heeft geen recht meer op een terugdraaiende teller. Niet verbruikte stroom kan niet meer opgespaard worden tot ’s avonds of tot een ander moment waarop de zon niet schijnt. Om het plaatsen van zonnepanelen toch verder aan te moedigen, komt er een nieuwe investeringspremie. Deze premie kan oplopen tot 1.500 euro en is afhankelijk van de grootte van je installatie. Lees hier of jij in aanmerking komt voor deze premie.

Slopen en heropbouwen wordt aangemoedigd

Zoals we in onze vorige blog al aangaven voert de federale overheid een belastingsverlaging in van 21% naar 6% voor wie een woning afbreekt en weer opbouwt. Deze verlaging geldt voor woningen op het hele Belgische grondgebied, maar is enkel geldig voor woningen met een bewoonbare vloeroppervlakte tot 200 m² en wanneer het gaat om de enige en eigen woning. Er wordt enkel rekening gehouden met binnenruimtes. Ruimtes kleiner dan 4 m² of met een hoogte die minder bedraagt dan 2 meter worden niet meegerekend. Ook ruimtes die strikt genomen niet voor huisvesting worden bestemd zoals garage, badkamers, wc’s, washuizen, trappen, bergplaatsen, gangen, niet-bewoonbare kelders en zolders zijn uitgesloten van de oppervlakteberekening. Voor woningen die niet aan de voorwaarden voor de btw-verlaging voldoen, kan je nog tot eind 2022 genieten van de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie. Deze wordt verhoogd van 7.500 euro naar 10.000 euro. Beide systemen vullen elkaar aan.

Wil je graag meer uitleg over de nieuwe maatregelen of heb je grote plannen voor 2021? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@ecohuis.be of 014 47 03 03.Kom naar een van onze evenementen