Een bouwgrond kopen: waar moet je op letten?

Ecohuis kantoor logo

Wil je een bouwgrond kopen? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Bij de aankoop van een bouwgrond zijn er namelijk verschillende zaken om mee rekening te houden; de locatie, prijs, omgeving, bouwvoorschriften, enz. Om je later zorgen te besparen, hebben we enkele handige tips verzameld.

Kostprijs

Een van de doorslaggevende factoren bij de aankoop van een bouwgrond is de prijs. Iedereen heeft namelijk een bepaald maximumbudget voor ogen.

Als je na verloop van tijd een bouwgrond gevonden hebt, kan je je afvragen of de prijs niet te hoog is. Dat kan je controleren door de prijs per vierkante meter uit te rekenen.

Bijvoorbeeld: een bouwgrond van 400 m² waarvoor je 110.000 euro betaalt, heeft een waarde van 275 euro/m². Door dit bedrag te vergelijken met onderstaande kaart, krijg je een goed idee of deze prijs al dan niet correct is.

Houd er rekening mee dat dit slechts een gemiddelde prijs is. Andere zaken, zoals de bereikbaarheid, bouwrijpheid, afstand tot diensten, … kunnen de prijs beïnvloeden.

Omgeving

Natuurlijk speelt de locatie een belangrijke rol. Sommige mensen willen een bouwgrond kopen in een landelijke omgeving, anderen zoeken de gezelligheid van een centrum op.

Wat je ook verkiest, kijk steeds naar de (onmiddellijke) omgeving van de bouwgrond:

 • Is de bouwgrond makkelijk bereikbaar?
 • Zijn er veel appartementsgebouwen of hoge bomen die het zonlicht opvangen?
 • Zijn er winkels, scholen en andere diensten in de buurt?
 • Is er kans op geluidshinder of geurhinder?
 • Zijn er andere obstakels, zoals hoogspanningskabels of grachten, die voor problemen kunnen zorgen?
 • Zijn alle nutsvoorzieningen (riolering, water, aardgas, elektriciteit) voorhanden?

 

Oriëntatie

Een puntje dat steeds meer aan belang wint bij de aankoop van een bouwgrond is de oriëntatie. Bouwers van een passiefwoning willen namelijk gebruik maken van zonne-energie om warmtewinsten te optimaliseren.

Door de grootste raampartijen naar het zuiden te richten, kan men zonnewarmte gebruiken om de woning voordelig te verwarmen. Houd er rekening mee dat zonwering of speciale beglazing nodig is om oververhitting tegen te gaan.

 

Kwaliteit van de grond

Wil je een bouwgrond kopen? Vergeet dan niet om de bodemkwaliteit te controleren. Zo kan je later onaangename verrassingen vermijden.

Vraag naar het bodemattest om vervuilingen op te speuren. Via een grondsondering wordt de draagkracht van de bouwgrond bepaalt. Deze stabiliteitsstudie bepaalt de mogelijke funderingstechnieken. Controleer ook het grondwaterpeil. Dit is vooral belangrijk bij de aanleg van een kelder.

 

Bouwrijpheid

Stel: je hebt net een bouwgrond gekocht. Na de aankoop blijkt dat je nog duizenden euro’s moet investeren om het perceel bouwrijp te maken. Leuk is anders, toch?

Houd dus steeds rekening met de bouwrijpheid bij de selectie van een bouwgrond:

 • Zijn er planten of bomendie je moet verwijderen?
 • Staan er nog oude (bij)gebouwenop de bouwgrond?
 • Zijn er grote niveauverschillen? Moet het terrein opgehoogd worden?

 

Bouwvoorschriften

Bij de zoektocht naar een geschikte bouwgrond worden vaak de bouwvoorschriften vergeten. Strikte eisen kunnen van de perfecte bouwgrond een vastgoednachtmerrie maken.

 • Rust er een bouwplicht op de grond? Soms ben je verplicht om binnen een bepaalde termijn te bouwen.
 • Is er een recht van opstal?
 • Is de bouwgrond vrij van pacht?
 • Heeft het terrein een erfdienstbaarheid?
 • Aan welke regels moet de nieuwbouw voldoen (nok- en kroonlijsthoogte, daktype, bouwdiepte, materiaalkeuze, enz.)?


Kom naar een van onze evenementen