Feit of fabel? Ecohuis ontkracht enkele vooroordelen rond houtskeletbouw

Keuzes, keuzes, keuzes … Wanneer je gaat bouwen, moet je wel 101 keuzes maken. Nog voor je zelfs maar begint met je project, moet je al een belangrijke beslissing nemen. Kies je voor traditioneel bouwen of ga je voor een duurzame houtskeletbouw waarbij de draagstructuur uit hout bestaat? Deze manier van bouwen is al lang populair in Scandinavië, Canada en de USA en ook in ons land maakt dit innovatieve systeem meer en meer opgang. In Vlaanderen is Ecohuis al jarenlang een begrip op het gebied van houtskeletbouw.

Toch doen er nog heel wat vooroordelen de ronde over bouwen met houtskeletbouw. We overlopen de bekendste misvattingen en helpen ze voorgoed de wereld uit!

Houtskeletbouw heeft een groter brandrisico

Klopt niet. Integendeel, de brandveiligheid is zelfs heel hoog. Een huis in houtskeletbouw is veiliger dan een traditioneel huis. Door de relatief trage en constante carbonisatie bij een eventuele brand worden de houten structuren van het huis niet aangetast. Ook een duurdere brandverzekering is een fabeltje, de prijs is hetzelfde als bij een klassieke woning.

Het is duurder dan traditioneel bouwen

Dit cliché is nergens op gebaseerd. De kostenplaatjes van een woning in houtskeletbouw en van een woning uit beton en staal liggen dicht bij elkaar. Bovendien is de bouwtijd van houtskeletbouw veel korter en moet het huis niet “drogen”. Je bespaart dus flink wat geld op werkuren en je kan een lange huurkost of dubbele afbetaling van een lening vermijden. Als kers op de taart zijn de energiekosten veel lager, daar heb je jarenlang profijt van.

De akoestiek is slecht

Heel wat mensen stellen zich vragen over de akoestiek in een houtskeletbouw woning. Dat is nergens voor nodig. Houtskeletbouw haalt zonder moeite de doelstellingen uit de Belgische regelgeving. De enige voorwaarde is dat je voor een goede warmte-isolatie kiest en deze combineert met cellulose. Op deze manier voorkom je dat geluiden van buiten tot binnen doordringen.

Alle houtskeletwoningen zien er hetzelfde uit

Nee, je woning zal niet op een Zwitsers chalet lijken! Bij een houtskeletwoning is de ruwbouw uit hout gemaakt maar de rest van de woning kan op dezelfde manier worden opgebouwd als bij elke andere bouwmethode.

Elke woning is uniek en ook een houtskeletwoning kan je volledig naar eigen wens ontwerpen en personaliseren. Jij als bouwheer kiest de gevelbekleding, de kleur van de ramen, de binnenafwerking en nog veel meer. Strak en modern of landelijk en boordevol charme, de mogelijkheden zijn eindeloos. Waarschijnlijk ben je al in veel houtskeletwoningen geweest zonder het te beseffen. Je kunt houtskeletbouw in het straatbeeld niet onderscheiden van traditionele woningen.

Ecohuis is al bijna 20 jaar fan van houtskeletbouw

De bovenstaande mythes over houtskeletbouw kloppen niet, maar de voordelen daarentegen zijn legio. Bij Ecohuis geloven we al lang in de goede eigenschappen van houtskeletbouw. Al onze woningen zijn energiezuinig, bieden een gezonde leefomgeving, hebben een zeer korte bouwtijd en kunnen meteen afgewerkt worden omdat ze niet moeten drogen. Wij bouwen elke woning op maat en volgens de wensen van de bouwheer. Of je nu kiest voor sleutel-op-de-deur, enkel winddicht of volgens een plan van je eigen architect: Ecohuis doet dit allemaal.

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons vrijblijvend via info@ecohuis.be of via +32 (0)14 47 03 03.

 

 Kom naar een van onze evenementen