Hoe zit het met Houtskeletbouw en Geluidsisolatie?

Ecohuis kantoor logo

Houtskeletbouw en akoestiek is iets waar veel bouwers vragen over hebben. Ze vrezen dat ze last zullen krijgen van storende geluiden – zowel van binnen als van buiten de woning. Gelukkig voldoen onze houtskeletwoningen perfect aan alle akoestische normen. Je kan dus op beide oren slapen.

Belgische regelgeving

De Belgische regelgeving omtrent geluidsisolatie vinden we in het document NBN S 01-400-1. Dit document omschrijft de grenswaarden voor de geluidsniveaus in woongebouwen. Ze is van toepassingen op alle bouwaanvragen die ingediend werden vanaf april 2008.

Door de zware constructie voldoet een klassieke bouwmethode probleemloos aan deze eisen. Maar ook houtskeletbouw haalt relatief eenvoudig deze doelstellingen. Het akoestisch comfort wordt gegarandeerd door een samenspel van verschillende factoren.

Akoestisch comfort bij houtskeletbouw

Er zijn verschillende zaken die ervoor zorgen dat een houtskeletbouw geluidsdicht is, zoals:

  • De isolatieschil
  • De luchtdichtheid
  • De gebruikte materialen
  • De verbindingen tussen diverse elementen

Daarnaast wordt de geluidsdichtheid op sommige plaatsen verzekerd door middel van akoestische isolatie. Bij halfopen en gesloten bebouwingen voorziet men deze isolatie tussen/in beide constructies. Wanneer jouw buurman de trap opgaat of TV kijkt, zal je hier dus niets van merken. Deze akoestische isolatie kan ook binnenshuis van pas komen, bijvoorbeeld bij de inrichting van een repetitiezolder.

Ook aan kieren en spleten wordt aandacht gespendeerd. Geluidsgolven kunnen makkelijk binnendringen door kleine openingen aan ramen, deuren, wanden, enz. Luchtdicht bouwen helpt het geluidscomfort in jouw houtskeletbouw te verzekeren.

Vermijd geluidsoverlast van jouw ventilatiesysteem type D door de ventilatiebuizen goed te dimensioneren. Ook een geluidsdemper kan helpen. Bij een ventilatie type C dien je rekening te houden met omgevingsgeluid via de raamroosters.

Conclusie

Een goede planning en correcte uitvoering zorgen ervoor dat de geluidswering van jouw houtskeletbouw perfect in orde is. Houtskelet voldoet dus probleemloos aan alle akoestische normen. Voor geluidsoverlast moet je dus geen schrik hebben.Kom naar een van onze evenementen