Hoe zit het met Houtskeletbouw en Geluidsisolatie?

Hoe zit het met Houtskeletbouw en Geluidsisolatie?

11 mei 2016 om 09:00

Houtskeletbouw en akoestiek is iets waar veel bouwers vragen over hebben. Ze vrezen dat ze last zullen krijgen van storende geluiden – zowel van binnen als van buiten de woning. Gelukkig voldoen onze houtskelet woningen perfect aan alle akoestische normen. U kan dus op beide oren slapen.

Belgische regelgeving

De Belgische regelgeving omtrent geluidsisolatie vinden we in het document NBN S 01-400-1. Dit document omschrijft de grenswaarden voor de geluidsniveaus in woongebouwen. Ze is van toepassingen op alle bouwaanvragen die ingediend werden vanaf april 2008.

Door de zware constructie voldoet een klassieke bouwmethode probleemloos aan deze eisen. Maar ook houtskeletbouw haalt relatief eenvoudig deze doelstellingen. Het akoestisch comfort wordt gegarandeerd door een samenspel van verschillende factoren.

Akoestisch comfort bij houtskeletbouw

Er zijn verschillende zaken die ervoor zorgen dat een houtskeletbouw geluidsdicht is, zoals:

  • De isolatieschil
  • De luchtdichtheid
  • De gebruikte materialen
  • De verbindingen tussen diverse elementen

Daarnaast wordt de geluidsdichtheid op sommige plaatsen verzekerd door middel van akoestische isolatie. Bij halfopen en gesloten bebouwingen voorziet men deze isolatie tussen/in beide constructies. Wanneer uw buurman de trap opgaat of TV kijkt, zal u hier dus niets van merken. Deze akoestische isolatie kan ook binnenshuis van pas komen, bijvoorbeeld bij de inrichting van een repetitiezolder.

Ook aan kieren en spleten wordt aandacht gespendeerd. Geluidsgolven kunnen makkelijk binnendringen door kleine openingen aan ramen, deuren, wanden, enz. Luchtdicht bouwen helpt het geluidscomfort in uw houtskeletbouw te verzekeren.

Vermijd geluidsoverlast van uw ventilatiesysteem type D door de ventilatiebuizen goed te dimensioneren. Ook een geluidsdemper kan helpen. Bij een ventilatie type C dient u rekening te houden met omgevingsgeluid via de raamroosters.

Conclusie

Een goede planning en correcte uitvoering zorgen ervoor dat de geluidswering van uw houtskeletbouw perfect in orde is. Houtskelet voldoet dus probleemloos aan alle akoestische normen. Voor geluidsoverlast moet u dus geen schrik hebben.

Laatste nieuws

Opendeurdag 24 juni 2018

24 juni 2018

Opendeurdag 24 juni 2018

Ecohuis organiseert op zondag 24 juni 2018 een opendeurdag in één van onze realisaties. De woning is volledig afgewerkt, bewoond...

Op de hoogte blijven

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief

Contacteer ons:

contact

Oud strijderslaan 207
2200 Herentals
info@ecohuis.be
014/ 47 03 03

De kantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag, van 08u00 tot 17u00.

© 2014 - ecohuis