Houtskeletbouw en Brandveiligheid

Ecohuis kantoor logo

Heel wat mensen hebben vragen bij de brandveiligheid van een houtskeletbouw woning. Omdat hout bijvoorbeeld in open haarden of kachels gebruikt wordt, denken ze dat het materiaal niet brandveilig is. Niet is minder waar.

Dankzij een brandvertragende behandeling heeft hout dezelfde weerstand als andere bouwvormen. De brandveiligheid van houtskeletbouw is dus niet slechter dan die van beton of staal.

Hout beschermt zichzelf

Bij een brand beschermt hout zichzelf. Het materiaal heeft immers een relatief lage en constante carbonisatie. Dit wil zeggen dat niet-vergaste houtcomponenten zich binden aan het onderliggende hout. Deze houtskool is een slechte warmtegeleider. Het isoleert de onderliggende lagen en vertraagt de verbranding, waardoor de dragende eigenschappen niet in gevaar komen. Daarom zal zelfs een brandende houtskeletwoning erg lang zijn vorm en stabiliteit behouden, waardoor er voldoende tijd is voor een evacuatie.

Europese klassering brandreactie

De Europese klassering EN 13501-1 deelt bouwmaterialen op in verschillende groepen op basis van hun brandreactie. Er zijn zeven klassen:

Euroklasse Betekenis
A1 Niet-brandbaar
A2 Praktisch niet-brandbaar
B Heel moeilijk brandbaar
C Brandbaar
D Goed brandbaar
E Zeer brandbaar
F Niet bepaald

 

Brandverzekering

Tenslotte zijn er bouwers die vrezen voor een hogere brandverzekering indien ze voor houtskeletbouw kiezen. Daar moet je je geen zorgen over maken. De brandverzekering voor houtskeletbouw kan tegen dezelfde prijs als traditionele constructies. Je moet dus geen duurdere polis afsluiten.Kom naar een van onze evenementen