INTERVIEW REFERENTIE Bauwens – Van Asbroeck

Modern open bebouwing achtergevel Lier

Eigentijds en energiezuinig wonen in een kwalitatieve houtskeletbouw

Voor Peter en Martine uit Lier was het een uitgemaakte zaak: als ze nog eens gingen bouwen, zou het sowieso een houtskeletwoning worden. Vooral de kortere bouwtijd, de droge bouwmethode en het aangename en gezonde binnenklimaat gaven de doorslag. Nu zo’n drie jaar geleden werd de knoop doorgehakt en besloten ze in zee te gaan met Ecohuis voor een moderne nieuwbouw, helemaal op maat van hun persoonlijke wensen en verwachtingen. Vandaag zijn de trotse bewoners nog steeds in de wolken over hun woning en gunnen ze ons een inkijk in hun woondroom.

Sleutel-op-de-deur, zonder beslommeringen
Martine en Peter blikken met een goed gevoel terug op het hele bouwtraject, en dit van a tot z. Ze zochten en vonden in Ecohuis een partner met wie ze in vertrouwen konden samenwerken en op wie ze konden rekenen, zowel qua kwaliteit als wat de timing betrof. “Het zijn mensen van hun woord”, valt Peter met de deur in huis. Ecohuis specialiseert zich sinds 2000 in energiezuinige houtskeletbouw: snel, efficiënt en zorgeloos bouwen en dit aan een correcte prijs-kwaliteitverhouding, zonder verrassingen achteraf. Voor de bouwheer en -vrouw was het belangrijk dat de woning op tijd werd opgeleverd. “We wilden absoluut niet verhuizen naar een half afgewerkt huis”, aldus Martine. “Maar de timing werd perfect gerespecteerd”. De werken volgden elkaar op als een goed geoliede machine. Houtskeletbouw is een droge bouwmethode waardoor de woning ook niet hoeft uit te drogen en men dus sneller kan werken. Op 28 februari 2017 ging het project van start en op 1 september van hetzelfde jaar werd de woning, inclusief binnenschrijnwerk en -afwerking, netjes binnen de afgesproken termijn opgeleverd.

ecohuis-houtskeletbouw-modern-open-bebouwing-lier-bauwens-livingModerne architectuur en eigentijds wooncomfort
‘Bouwen doe je in vertrouwen’, wordt wel eens gezegd. Hier werd de daad bij het woord gevoegd. Al van bij het uittekenen van de plannen voelden Peter en Martine zich begrepen. Hun eigen ideeën werden door de architect – die tot op een zekere hoogte carte-blanche kreeg – naar een eigentijdse architectuur vertaald waar ze zich al snel in konden vinden. De strakke en verspringende volumes in zwart metselwerk en witte sierpleister zorgen meteen voor dynamiek in de gevel die voor een boeiende eerste kennismaking zorgt. Binnen wordt het contrast tussen wit en zwart consequent doorgetrokken. De leefruimte met open eilandkeuken en grote glaspartijen combineert een strakke inrichting – met onder meer een ingemaakte en greeploze witte kastenwanden – met enkele persoonlijke ‘karakterstukken’ waarmee de vrouw des huizes een persoonlijke stempel drukt op het geheel.

 

Energiezuinige BEN woning met aangenaam binnenklimaatecohuis-houtskeletbouw-modern-open-bebouwing-bauwens-lier-keuken
Bouwen met Ecohuis is ook kiezen voor energiezuinig wonen. Ook dit project is een BEN-woning (bijna energie neutraal) en voldoet dus nu sinds 2017 al aan energienormen die in 2021 van kracht worden. De isolerende eigenschappen, het vochtregulerend vermogen en het ontbreken van koudestraling zorgt er bovendien voor dat het gezond wonen is in een houtskeletbouw. In dit huis opteerde men qua energievoorziening voor zonnepanelen en een warmtepomp. De vloerverwarming maakt het in de winter aangenaam warm, terwijl de passieve koeling ook in de zomer voor een aangenaam binnenklimaat zorgt, zonder airco. Mooi én aangenaam wonen, jaar in jaar uit en doorheen de vier seizoenen.

Bekijk hier het volledige fotoalbum!Kom naar een van onze evenementen