Luchtdicht Bouwen voor een Lager E-Peil

Ecohuis kantoor logo

Er wordt vaak over de voordelen van een doorgedreven isolatie gesproken. Maar ook de luchtdichtheid is belangrijk. Luchtdicht bouwen kan warmteverliezen beperken, wat voor een lager E-Peil en een lagere energiefactuur zorgt.

Voordelen van luchtdicht bouwen

Je vraagt zich misschien af: waarom zou ik luchtdicht bouwen? Wel, er zijn verschillende voordelen aan verbonden:

  • Een goede luchtdichtheid voorkomt warmteverliezen, wat voor energiebesparingen zorgt.
  • Het verzekert een goede werking van een ventilatiesysteem type D.
  • Er is minder omgevingsgeluid en dus een hoger akoestisch comfort.
  • Het voorkomt onaangename tocht door luchtlekken.
  • U krijgt een betere EPB score, wat kan helpen om bepaalde premies te krijgen.
  • De woning is betere beschermt tegen vocht.

Houtskeletbouw en luchtdichtheid

Houtvezelplaten aan de binnenzijde van de wand (met hierop een leidingspouw) geven een eerste aanzet om onze woningen luchtdicht te kunnen maken. Ze hebben een luchtdoorlatendheid bij een drukverschil van 50 Pa van minder dan 0,1 m³/(h.m²), wat als voldoende luchtdicht beschouwd wordt.

Daarnaast kunnen speciale folies en tape ervoor zorgen dat ook de naden tussen deze platen geen lucht doorlaten. Hetzelfde geldt voor aansluitingen op andere bouwelementen, zoals buitenschrijnwerk en daken. Deze materialen zijn tevens dampopen, zodat er geen ophoping van vocht ontstaat. Dit verzekert een lange levensduur van jouw woning en een aangenaam binnenklimaat. Indien je graag deze extra aandacht aan de luchtdichtheid van jouw woning wenst te geven, bekijken we dit graag met je.

Blowerdoortest

Om bij de bepaling van het E-Peil de luchtdichtheid in rekening te brengen, moet er uiteraard een luchtdichtheidsmeting gedaan worden. Dit doet men via een blowerdoortest.

Bij een blowerdoortest wordt een ventilator in de deuropening geïnstalleerd. Daarna wordt er lucht in de woning gezogen totdat er een overdruk van 50 Pa is. Sensoren in de ventilator meten hoeveel lucht er wordt verplaatst. Tijdens de volgende fase wordt lucht uit de woning gezogen tot een onderdruk van 50 Pa. Via het verschil tussen onderdruk en overdruk kan men de luchtdichtheid van het gebouw berekenen.

Deze luchtdichtheid wordt uitgedrukt in n50 h-1. Dit getal toont aan hoeveel keer de volledige luchtinhoud van het huis door kieren en speleten ontsnapt bij een drukverschil van 50 Pa.

Indien men geen blowerdoortest uitvoert, rekent de EPB verslaggever een luchtdichtheid van 12 luchtwisselingen per uur. Om aan de eisen van een passiefhuis te voldoen, moet dit getal lager zijn dan 0,6.Kom naar een van onze evenementen