Dit zijn de verschillende energiezuinige verwarmingsmogelijkheden

Wanneer je gaat bouwen of verbouwen, moet je al vrij snel beslissen hoe je alles wil verwarmen. Een keuze die je in deze tijd van het jaar misschien net iets belangrijker vindt nu het opvallend kouder wordt.

Momenteel zijn er heel wat verwarmingssystemen op de markt. Maar voor welk systeem kies jij nu best? Ecohuis legt je in deze blog alvast de voor- en nadelen van de verschillende methodes uit zodat jij deze keuze gemakkelijker zal kunnen maken.

Relatief lage investering met radiatoren en condensatieketel

Alom gekend is uiteraard de condensatieketel op gas in combinatie met radiatoren. Dit is de goedkoopste oplossing. Welk model van radiatoren je ook kiest, hun gewicht is geen probleem voor het houten skelet van jouw houtskeletbouwwoning.

Het hele jaar door warme voeten

Een condensatieketel kan je echter ook combineren met vloerverwarming. Zo heb je zelfs op de koudste dagen lekker warme voeten. Dankzij een netwerk van leidingen in de chape wordt heel de ruimte verwarmd. Op die manier kan je al je muren vrijhouden en genereer je ook veel meer stralingswarmte. Vloerverwarming is onderhoudsvriendelijk en heeft genoeg aan lagere keteltemperaturen waardoor het zuinig is in gebruik. De installatie is daarentegen wel iets duurder.

Duurzaam verwarmen met een warmtepomp

Wanneer je graag vloerverwarming in je huis wil, kan je natuurlijk ook opteren voor een warmtepomp in plaats van een condensatieketel. Dat is een uitermate efficiënte oplossing omdat een warmtepomp op een duurzame manier lage temperaturen kan produceren. Een warmtepomp werkt op elektriciteit, maar door gebruik te maken van de warmte in de buitenlucht, krijg je 4 keer meer warmte terug. Je kunt een warmtepomp in je houtskeletbouw natuurlijk ook koppelen aan radiatoren. In dat geval kies je best voor radiatoren met een groot warmteoppervlak.

Er zijn twee soorten warmtepompen: de lucht-water warmtepomp of een waterpomp die warmte uit de aarde haalt door een diepteboring. Een lucht-water warmtepomp haalt de warmte uit de lucht en de warmtepomp maakt er vervolgens warm water van. Dit water is een stuk minder warm dan “cv-water” waardoor je bij een warmtepomp spreekt over een lage temperatuur verwarming. Een lucht-water warmtepomp is de goedkoopste warmtepomp om te installeren.

Voor een warmtepomp die gebruik maakt van bodemwater moet er diep in de grond geboord worden. Dat verklaart uiteraard de hogere prijs. Het grote voordeel van dit soort warmtepomp is de eenvoudige mogelijkheid tot koelen. In de zomer wordt de warmte terug afgegeven aan de bodem en stroomt er koel water door de buizen in de vloer. Op deze manier blijft je vloer relatief koel in de zomer zonder veel energieverbruik. Die extra investering verdien je dus snel terug. Bij een warmtepomp spreken we ook altijd over hernieuwbare energie. Wil je helemaal energiezuinig werken, dan kan je de stroom voor de warmtepomp opwekken via zonnepanelen.

Meer hulp nodig bij je keuze?

Zoals je ziet, kan het initiële prijskaartje sterk verschillen op basis van je keuze, toch mag je je hier niet al te sterk door laten leiden. De keuze van je verwarming gaat immers een belangrijke invloed hebben op je E-peil. Met een laag E-peil kan je allerhande subsidies en voordelen krijgen. Leven in een energiezuinige woning kan ook een grote invloed hebben op je elektriciteitsfactuur. Dit zijn zaken die je dus ook in rekening moet brengen.

Wil je graag meer uitleg over de verschillende soorten verwarming? Wij bij Ecohuis maken je graag wegwijs. Contacteer ons vrijblijvend via info@ecohuis.be of +32 (0)14 47 03 03.Kom naar een van onze evenementen