Oriëntatie en isolatie, essentieel voor je wooncomfort

Als je vraagt wat mensen zoeken in een woning, staat daglicht steevast hoog op het verlanglijstje. Maar ook een knusse, gezellige warmte in de winter en een verfrissende koelte in de zomer zijn onontbeerlijke eigenschappen voor een aangename woning. Bij Ecohuis denken we hier vanaf dag één mee over na en geven we je hier graag het nodige advies over.

Het belang van een goede oriëntatie

Licht is leven, ook in je huis. Niet verwonderlijk, want ruimtes lijken groter en gezelliger wanneer er veel natuurlijk licht binnenvalt. Daglicht heeft een positief effect op je bioritme en zorgt ervoor dat je lichaam meer serotonine aanmaakt. Met voldoende natuurlijk licht ben je gelukkiger en gezonder.

Onderschat het belang van daglicht niet in de ontwerpfase van je woning. Bij Ecohuis kunnen we je vanaf de start van je bouwplannen al veel tips geven over daglicht en wooncomfort. Niet alleen de grootte van de ramen is immers belangrijk, maar ook de oriëntatie. Grote raampartijen op het zuiden of westen zijn een must in de zones van je huis waar je veel vertoeft, de echte “leefruimtes” dus zoals de keuken of salon. Een berging of garage plaats je dan weer beter aan de noordzijde van je huis.

Deel je woning in in functie van het tijdstip waarop je een ruimte meestal gebruikt

Plaats bijvoorbeeld je slaapkamer of badkamer in het oosten zodat je opstaat met de zon. Overdag wil je waarschijnlijk genieten van veel lichtinval in je keuken en woonkamer, dus deze ruimtes plaats je best aan de zuidkant. En wanneer je terras op het westen ligt, is het daar ‘s avonds heerlijk vertoeven met een aperitiefje in de avondzon.

De oriëntatie van een woning heeft niet alleen een serieuze impact op het wooncomfort maar ook op je verwarmingskosten. Met een optimale oriëntatie kan je vele euro’s besparen. Ook bij het berekenen van de energieprestaties van je woning is het een aanzienlijke factor.

Hou je huis koel in de zomer

De winterzon warmt je huis op en vermindert je energiekosten. In de zomer ligt dat natuurlijk anders en wil je – ook letterlijk – het hoofd koel kunnen houden. Het buiten houden van de zon is hierbij de voornaamste tip. Dit kan door middel van gordijnen, screens of zonneschermen aan de ramen. Andere oplossingen zijn bijvoorbeeld een grote dakoversteek of een strategisch geplaatste loofboom voor het raam. 

Slim isoleren met cellulose

Naast ramen maken ook je muren en je dak onderdeel uit van de buitenste schil van je huis. Door deze degelijk te isoleren, kan je je huis efficiënt wapenen tegen de zomerhitte. Het isolatiemateriaal houdt de warmte buiten. Hierbij moet je verder kijken dan enkel de lambda-waarde. Minstens even belangrijk in de zomer is de faseverschuiving, deze wordt uitgedrukt in uren. Isolatiemateriaal met een hoge faseverschuiving zal de warmte langer buiten houden in de zomer.

Daarom kiezen wij bij Ecohuis ervoor om wanden en daken te isoleren met cellulose, een milieuvriendelijk en brandwerend topproduct. Deze isolatie is een natuurlijke warmte-isolator, op basis van cellulosevezels gemaakt van gerecycleerd zuiver krantenpapier. De vezels worden vermengd met minerale zouten en krijgen zo uiterst duurzame eigenschappen.

Een kleine investering voor een groot rendement

Dankzij onze driedubbele isolatie in buitenmuren, geïsoleerde binnenmuren, geïsoleerde plafonds, geïsoleerde zolders, superisolerende beglazing k1,0 en 10 cm vloerisolatie isoleren we je woning optimaal. Deze investering heeft een enorme impact op je energiefactuur. Door onze specifieke bouwtechniek bedraagt de energiekost in onze woningen maar de helft van een traditionele woning.

Onze isolatiemethode houdt de warmte ook dubbel zo lang buiten. Daar komt nog bij dat houtskelet eventuele warmte niet opslaat in de muren. Het resultaat is een heerlijk koele woning in de zomer.

Wil je weten hoe we jouw wooncomfort nog meer kunnen verhogen, contacteer ons dan vrijblijvend via info@ecohuis.be of bel ons via 014 47 03 03.Kom naar een van onze evenementen