6% BTW voor sloop en heropbouw: doe er je voordeel mee

Bouwgronden zijn in België de laatste jaren duurder en schaars geworden. Je kan natuurlijk een bestaande woning kopen en deze renoveren, maar vaak stoot je dan op onaangename verrassingen.

Gelukkig is er ook een andere oplossing: een bestaande woning kopen, slopen en een nieuwe woning bouwen volledig naar je eigen wensen. Om de voor- en nadelen van renoveren versus slopen en heropbouwen tegenover elkaar af te wegen, kunnen wij je bij Ecohuis met raad en daad bijstaan. In deze blog geven we je alvast uitleg over de nieuwe fiscale gunstmaatregel van de Belgische regering.

Slechts 6% BTW vanaf 2021

In Vlaanderen bestond er reeds in 13 centrumsteden een regelgeving waardoor je maar 6% btw moest betalen bij sloop en heropbouw. De betreffende steden waren Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas. Deze korting bestaat nog steeds.

Begin november 2020 heeft de federale regering een voorstel goedgekeurd voor een uitbreiding van dit verlaagd tarief van 6% btw tot heel het Belgische grondgebied. Je leest het goed: op het volledige bedrag van slopen en heropbouwen betaal je slechts 6% BTW. Het gaat om een tijdelijke maatregel vanaf 1 januari 2021 tot 31 december 2022 en dus komen enkel facturen opgemaakt in 2021 of 2022 in aanmerking.

Wat zijn de voorwaarden?

De nieuwe maatregel geldt enkel voor woningen die gedurende 5 jaar vanaf de aankoopdatum de enige en eigen gezinswoning zijn. Met woningen waarvan men door een erfenis mede-eigenaar, blote eigenaar of vruchtgebruiker is, wordt geen rekening gehouden.

De nieuwe woning mag een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 vierkante meter. Die bewoonbare oppervlakte wordt bepaald door de oppervlakte van alle woonvertrekken samen te tellen. Denk hierbij aan de keuken, de woonkamer, de eetkamer, de slaapkamers, de bewoonbare zolder- en kelderruimtes en alle andere ruimtes die voor huisvesting bedoeld zijn. Een deel van de gezinswoning mag je voor je beroep gebruiken.

Wat de functie van het gebouw was voor de sloop, heeft geen belang. Je mag dus een vervallen industrieel pand of een oude winkel afbreken om op dit stuk grond een woning neer te zetten. Ook hoeft het heropgebouwde gebouw niet op precies dezelfde plaats te staan als het afgebroken gebouw. Het is voldoende dat het gaat om hetzelfde kadastraal perceel.

Deze fiscale maatregel is niet alleen geldig voor particulieren die een huis slopen en heropbouwen. Ook wanneer je via een professionele bouwheer een woning koopt die heropgebouwd wordt op de plaats van een oud pand, kan je van deze gunstmaatregel genieten.

Al bezig met je nieuwbouw?

Ben je al bezig met de plannen van jouw huis? Geen nood, want voor lopende projecten kan je tot 31 maart 2021 de nodige formaliteiten in orde brengen om van het verlaagde BTW-tarief te genieten. Opgelet, de gunstmaatregel zal daarbij enkel geldig zijn op facturen vanaf 2021. Voor woningen die niet aan de voorwaarden voor de btw-verlaging voldoen, kan je nog tot eind 2022 genieten van de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie. Deze wordt verhoogd van 7.500 euro naar 10.000 euro. Beide systemen vullen elkaar aan.

Heb je nog vragen over de nieuwe of over de huidige regelgeving? Aarzel niet om ons te contacteren op info@ecohuis.be.Kom naar een van onze evenementen