Vier fundamentele eigenschappen van een hedendaagse houtskeletbouw

Wie vandaag de dag gaat bouwen, wil natuurlijk meteen mee zijn met de toekomst. Voor Ecohuis is ecologisch en energiezuinig bouwen al jaren een evidentie. Door de methodes die we hanteren bij het bouwen van een houtskeletbouw doen we nu al beter dan de huidige energienormen. Elke woning die Ecohuis vandaag bouwt, is een BEN-woning. We geven je graag een woordje uitleg over de belangrijkste eigenschappen van onze Ecohuis houtskeletbouw.

1. Een leidingspouw biedt verschillende voordelen

Om de leidingen van elektriciteit en sanitair weg te werken, maken we gebruik van een leidingspouw. Dit is een voorzetwand waarin we bewust ruimte creëren om technische leidingen te plaatsen. Een leidingspouw biedt vele voordelen. Zo moet je niet op voorhand beslissen waar de technieken komen en vullen we deze spouw verder op met 40 mm isolatie. Een leidingspouw heeft dus ook een positieve impact op de energiezuinigheid van je woning. Dankzij deze spouw, die enkele centimeters diep is, moeten we het dampscherm niet doorboren. Daar vertellen we je in het volgende puntje meer over.

2. Een ononderbroken dampscherm houdt de luchtdichte laag in stand

Een dampscherm zonder onderbrekingen is essentieel om de luchtdichtheid van je woning in stand te houden. De luchtdichte laag zorgt er immers voor dat er geen warmtverlies is in je woning. Wanneer je dit dampscherm wel perforeert om leidingen te trekken, is er meer kans op luchtlekken en eventuele latere vochtproblemen. Door de werkwijze van Ecohuis, met een aparte leidingspouw, moet de luchtdichte schil nergens doorboord worden en blijft de luchtdichtheid van je woning intact.

Je kunt testen of je woning luchtdicht is met behulp van een blowerdoortest. Als er verliesplekken zijn, worden die meteen opgemerkt. Hoe lager de score van de blowerdoortest, hoe beter voor je E-peil. Onze Ecohuis houtskeletbouw woningen behalen een uitzonderlijk goed resultaat op de blowerdoortest.

3. Dampopen wandopbouw zorgt voor een gezond woonklimaat

Door in een huis te wonen, creëer je een bepaalde hoeveelheid waterdamp. Je zal immers koken, douchen, wassen, … Op zich is die waterdamp in de lucht geen probleem. Maar wanneer lucht afkoelt, verandert waterdamp in water. Om te zorgen dat dit water niet in je wand en isolatie kan doordringen, is het belangrijk om te ventileren én om te werken met een dampscherm. Ook bij een goede afdichting bestaat echter de kans dat damp via kieren toch in de wand komt. Daarom is het zo belangrijk dat vocht via een dampopen constructie afgevoerd wordt naar buiten.

Ecohuis kent al lang het belang van een dampopen constructie in houtskeletbouw. Onze houtskeletwanden worden zodanig opgebouwd dat alle gebruikte materialen, van binnen naar buiten toe, steeds meer dampopen zijn. We zorgen ervoor de de damp van nature naar buiten geleid wordt. Omdat de waterdamp steeds weg kan, daalt ook de luchtvochtigheid in de woning. Zo krijg je een ‘ademende’ woning met een gezond en aangenaam binnenklimaat.

4. FJI-liggers voor een stabiele verdiepingsvloer

FJI-liggers, ook wel gekend als I-liggers, gebruiken we bij Ecohuis als vloerbalken voor de verdiepingen. Ze bestaan uit een OSB-kern en twee flenzen in Kerto waardoor ze ook een uitstekende geluidsisolatie bieden. FJI-liggers hebben een lichter gewicht en een grotere sterkte dan standaard balkhout. Op die manier krijg je een zeer stabiele verdiepingsvloer zonder doorbuigingen.

Wil je meer weten over onze manier van bouwen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@ecohuis.be of vraag meteen je gratis Ecohuis ideeënboek aan.Kom naar een van onze evenementen