Wat is een lastenboek?

Ecohuis kantoor logo

Bij elk bouwavontuur – groot of klein – hoort een lastenboek. Dit document is erg belangrijk, zowel voor de bouwheer als voor de aannemer. Maar wat staat er nu juist in een lastenboek? Hier leer je er alles over.

Onderdelen van het lastenboek

In het begin van het lastenboek vinden we vaak een administratief gedeelte. Hier worden de prijs, uitvoeringstermijn, startdatum en dergelijke in omschreven.

Misschien wel het belangrijkste deel van een lastenboek is het technisch luik. Dit is een gedetailleerde omschrijving van de materialen die gebruikt worden voor de bouw van een woning. Alle bouwfasen worden overlopen, van de voorbereidende werken tot het opruimen van de werf.

Aan de hand van een lastenboek weet je dus bijvoorbeeld:

 • Hoe groot de regenwaterput is en uit welk materiaal deze bestaat.
 • Hoe dragende constructies worden opgebouwd.
 • Hoeveel isolatie men gebruikt (en welk type).
 • Welk soort ramen worden geïnstalleerd.
 • Welk verwarmingstoestel is inbegrepen.
 • Hoeveel stopcontacten er zijn.

Zelf kiezen

Bij onze sleutel-op-de-deur woningen kan je de afwerking zelf kiezen. In het lastenboek vind je de voorziene budgetten voor deze afwerking. Je krijgt dus de gebudgetteerde kostprijs van de vloeren, keuken, enz.

Deze kosten worden als stelpost opgenomen. Waarom? Omdat door de persoonlijke smaak en de keuzes van de bouwheer de uiteindelijke kostprijs kan variëren. Daarom voorzien wij steeds een ruim budget, waar iedereen zijn ding vindt. Uiteraard heb je de mogelijkheid om van dit budget af te wijken.

Inbegrepen of niet?

Een lastenboek vertelt wat er in de kostprijs van de woning is inbegrepen, maar ook wat niet is inbegrepen. Werken die vaak niet tot een lastenboek behoren zijn:

 • De aansluiting van de nutsvoorzieningen
 • Schilderwerken
 • Waarborgen voor steden en gemeenten
 • Aansluiting op de openbare riolering
 • Ereloon van de architect
 • Belang van het lastenboek

Een lastenboek is erg belangrijk. Het zorgt immers voor transparantie. Je weet meteen wat wel en niet is inbegrepen in de totale kostprijs van de woning. Op deze manier worden discussies vermeden. Stressvrij bouwen begint dus met een goed lastenboek.

Lastenboeken vergelijken

Nu je weet wat een lastenboek is, hoeven we je niet te vertellen dat het een erg handig hulpmiddel is om offertes te vergelijken. Twee offertes met dezelfde prijs kunnen immers een totaal ander lastenboek hebben. Goed de gebruikte materialen en eventuele stelposten vergelijken is dus de boodschap.

 

Een korte samenvatting

 

🧾 Wat zijn onderdelen van het lastenboek?

In het begin van het lastenboek vinden we vaak een administratief gedeelte. Hier worden de prijs, uitvoeringstermijn, startdatum en dergelijke in omschreven. Misschien wel het belangrijkste deel van een lastenboek is het technisch luik.

🏷 Is een lastenboek inbegrepen in de prijs?

Een lastenboek vertelt wat er in de kostprijs van de woning is inbegrepen, maar ook wat niet is inbegrepen.

👨‍🏫 Waarvoor dient een lastenboek?

Het is een erg handig hulpmiddel is om offertes te vergelijken. Twee offertes met dezelfde prijs kunnen immers een totaal ander lastenboek hebben. Goed de gebruikte materialen en eventuele stelposten vergelijken is dus de boodschap.Kom naar een van onze evenementen