INTERVIEW REFERENTIE LUMBEECK – KRIJNEN

Warme & functionele gezinswoning in houtskelet

Een charmepand om te renoveren lag ook in de weegschaal, maar dit gezin was meteen verkocht toen hun oog viel op een bouwgrond in de buurt, met schitterend zicht op open ruimte. Hier moest hun nieuwe

thuis komen. Een woning opgetrokken in houtskeletbouw, want voor hout had de bouwheer altijd al een grote voorliefde. “Ik ben zelf altijd werkzaam geweest in schrijnwerk en interieur”, vertelt Levi, trotse vader van drie. “Toen mijn vriendin en ik hebben besloten om voor een nieuwbouw te gaan, hebben we vrijwel meteen de keuze gemaakt voor houtskeletbouw. Hout is een materiaal waar ik in geloof en waar mijn hart naar uitgaat. Ik volg de ontwikkelingen in de bouw ook vanuit mijn professionele praktijk, en houtskeletbouw heeft de laatste tien jaar een gigantische evolutie doorgemaakt.”

Na een prijs-kwaliteit vergelijking tussen verschillende bouwpartners, besloot het gezin de samenwerking aan te gaan met Ecohuis. Aan hen vertrouwden ze de ruwbouw van hun woning toe. De verdere afwerking nam de bouwheer zelf voor zijn rekening. “Een heel bewuste keuze. Sleutel op-de-deur was niet echt een optie, want ik wilde mijn vakkennis graag inzetten voor de bouw van ons eigen huis.” Het concept werd een eigentijdse halfopen bebouwing met binnenshuis een aantal bepalende elementen voor een warme beleving. “We hebben onze architect een moodboard voorgelegd op basis van foto’s en een paar sleutelideeën: veel natuurlijke lichtinval, een leefkeuken, op elk verdiep een multifunctioneel meubel met ingewerkt sanitair en badkamer, een open vide als blikvanger en een overdekt terras met aansluiting op een vijverpartij.” De master bedroom kwam op het gelijkvloers. De kinderen kregen hun eigen verdiep. Tot een derde telg het gezin kwam vervoegen en de oudste zoon de zolderkamer mocht inpalmen. “Gelukkig hadden we alles heel flexibel ingetekend. Helemaal naar onze eigen wensen overigens, want daarin stelt een houtconstructie geen enkele beperking.”

In de kleur en materialen van het interieur komt een rustige orde terug. De bekleding van de supermeubels is in massief hout. Dat mocht wel, vond de bouwheer, in een woning die hout ademt. Dat je in feite van voor tot achteraan het huis door kan kijken, via lichte gangen en een open structuur, schept een aangenaam gevoel van ruimte. “Toch is het hier altijd behaaglijk. Een fijn voordeel van houtskeletbouw is de vrij eenvoudig te creëren luchtdichtheid. Je kan de wanden en folies helemaal tot boven doortrekken en afplakken. Sowieso is houtskeletbouw in energiezuinigheid altijd wel een voorloper geweest.” Dat hij zich nogal obsessief verdiept heeft in het energiethema geeft de bouwheer met de glimlach toe. “Isolatie betekent een investering in iets wat niet onmiddellijk zichtbaar is, maar de meerwaarde is groot. Onze woning is helemaal energieneutraal. Dat impliceert dat we vijf jaar lang ons kadastraal inkomen niet moeten betalen. We ontvingen ook een premie dankzij ons lage E-peil. Daarmee is de kost van onze zonnepanelen gedekt. Stroom kost ons bijna niets.”

Over het contact met Ecohuis is de bouwheer erg te spreken. “Tijdens een werf kom je altijd wel eens iets tegen of wil je dingen toch nét even anders. De mensen van Ecohuis stonden altijd klaar. De firma beschikt over erg goede werfleiders. Op drie maanden tijd was onze ruwbouw af. Ik heb zelf nog een jaartje hard doorgewerkt, maar het was het meer dan waard. Wij zijn heel blij met onze woning.”

Bekijk hier het volledige fotoalbum!



Kom naar een van onze evenementen