Oud-Strijderslaan 207
2200 Herentals

 


“Alleen de prijs voor houtskeletbouw gestegen? Wel even ernstig blijven, graag!”

We worden de laatste weken om de oren geslagen met onheilsberichten over de stijgende houtprijzen en het negatieve effect ervan op de prijs van een houtskeletwoning. Daarbij wordt gemakshalve voorbijgegaan aan het feit dat sinds de oorlog in Oekraïne de volledige levensduurte is gestegen. En dus zeker niet alleen de prijs van een houtskeletwoning.

 

Ook traditionele woningbouw duurder

Als zaakvoerder van Ecohuis sta ik al decennia met beide voeten in de dagelijkse bouwrealiteit. Duurzaam bouwen stond en staat daarbij centraal. Het stoot me dan ook tegen de borst dat houtskeletbouw, nog altijd de ecologische bouwoplossing bij uitstek, onterecht wordt voorgesteld als bijna onbetaalbaar.
Eerst en vooral wil ik benadrukken dat wanneer de algemene levensduurte stijgt, alle bouwmaterialen duurder worden. Wie vandaag een traditionele bouwwoning realiseert, wordt dus net als de houtskeletbouwer geconfronteerd met hogere materiaalprijzen. Daarop vormt houtskeletbouw dus zeker geen uitzondering.


Houtskeletwoning blijft verstandigste optie

Maar waar het voor mij echt om gaat: zelfs in tijden van prijsstijgingen blijft een houtskeletwoning de meest interessante en duurzame bouwoplossing. Bij Ecohuis hebben we al decennia ervaring in de bouw van ecologische woningen met een maximaal geïsoleerde bouwschil. Die zorgt ervoor dat je woning een minimum aan warmte verliest en je dus winter en zomer geniet van een aangenaam binnenklimaat dat aangepast is aan de tijd van het jaar.
Duurzame energieoplossingen zoals warmtepompen en zonnepanelen hebben dus zeker hun nut. Maar eerst moet je nieuwbouwwoning een gunstig S-peil krijgen door een maximale isolatie die je met de unieke wandopbouw van Ecohuis zeker bereikt. Daarna volgt dan een gunstig E-peil dankzij energiezuinige verwarmings- en koelingsoplossingen.


Denk op lange termijn


Wie vandaag kiest voor houtskeletbouw wordt daarvoor dus meer dan ooit beloond. De energieprijzen zullen niet meteen dalen, je doet er daarom goed aan om te investeren in een zo energiezuinig mogelijke woning. Want de energie die je niet verbruikt, is nog altijd de goedkoopste.
Ten slotte wijs ik graag nog op de duurzaamheid die hout kenmerkt. Met een houtskeletwoning ga je dus niet alleen voor een energiezuinige woonst, maar ook voor een huis dat is opgetrokken uit duurzame materialen. Ook zo draag jij je steentje bij aan een duurzamer klimaat.
De hoogste tijd dus om verder te kijken dan de paniekberichten over gestegen houtprijzen, maar verstandig te investeren in duurzaam en ecologisch wonen.

 

Stevige bouwgroet,

Gert Mertens
Medezaakvoerder Ecohuis

Check onze
realisaties!

Benieuwd naar hoe een houtskeletbouwwoning van Ecohuis oogt? Of op zoek naar enkele geslaagde renovatieprojecten ter inspiratie? Deze realisaties brengen onze aanpak tot leven!

 Bekijk alle realisaties

Putte
Goormans - Cornelis

Naenen

Stusz - Melis

Van Loock - Lauwens

Wuyts

Nieuws

Tips & inspiratie

Vragen? Maak
een afspraak of
bezoek onze Inspiratieavonden!

Bij Ecohuis hechten we het allergrootste belang aan projectcommunicatie met onze klanten. Dit start al van bij het begin waar we je graag in persoon, of op één van onze inspiratieavonden willen ontvangen.

Zo kan je de Ecohuis-benadering zelf ervaren, als startpunt in de begeleiding naar jouw droomwoning. We kijken er naar uit je te ontmoeten.

 inschrijven