Oud-Strijderslaan 207
2200 Herentals

De federale regering verlengt het verlaagde btw-tarief van 6 procent op sloop en heropbouw tot eind 2023

Een nieuwbouwwoning is voor allen van ons een droom. Het hoge btw-tarief van 21% is vaak een struikelblok om aan een nieuwbouwproject te beginnen. Sloop- en heropbouw is dan een welkom alternatief. Ook in 2022 én in 2023 kun je van 6% btw genieten bij sloop- en heropbouw. Wat moet je hierover weten?

 

Renovatie of sloop- en heropbouw?

Vele mensen kiezen voor renovatie waarbij je slechts 6% btw betaalt als je werken door een erkend aannemer laat uitvoeren. Sommige verouderde woningen worden echter beter gesloopt en heropgebouwd met innovatieve, energiezuinige materialen in plaats van gerenoveerd. Om dit te aan te moedigen moet je slechts 6% btw betalen op de werken die uitgevoerd worden.

 

Verlaagde 6% btw tarief

Van 1 januari 2021 tot 31 december 2023 geldt er een verlaagd btw-tarief van 6% voor de sloop- en heropbouw van woningen en dit voor het hele Belgische grondgebied, zowel voor bouwheren als bouwpromotoren. Voorwaarde is dat het gaat om woningen die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m2. Daarnaast is het ook op ecologisch vlak goed dat het verouderde woonpark van België vernieuwd wordt en er zo minder energie verspild wordt.

 

 

Bouwen aan klimaatdoelstellingen

Een vervallen woning kopen en vervangen door een energiezuinige nieuwbouwwoning past perfect binnen de klimaatambities. We benadrukken graag de gunstige impact die de maatregel heeft op een verminderde CO2-uitstoot. Tegen 2050 moeten er nog bijna 3 miljoen of meer dan 94% van de Vlaamse woningen een ingrijpende energetische renovatie ondergaan. Momenteel komt nog 28% van onze CO2-uitstoot door slecht geïsoleerde woningen en verouderde verwarmingstechnieken op fosiele brandstoffen. Daar kunnen we alleen iets aan doen als iedereen een bijdrage levert, en daarvoor is het btw-tarief van 6% meer dan welkom.

 

 

  Meer info op Federale Overheidsdienst Financiën

 

  Contacteer ons

Check onze
realisaties!

Benieuwd naar hoe een houtskeletbouwwoning van Ecohuis oogt? Of op zoek naar enkele geslaagde renovatieprojecten ter inspiratie? Deze realisaties brengen onze aanpak tot leven!

 Bekijk alle realisaties

Bertrand - Van Cutsem

Kasterlee
Gudernatsch - Machielsen

Hendrickx

Couvreur - Van Gaver

Naenen

Nieuws

Tips & inspiratie

Vragen? Maak
een afspraak of
bezoek onze Inspiratieavonden!

Bij Ecohuis hechten we het allergrootste belang aan projectcommunicatie met onze klanten. Dit start al van bij het begin waar we je graag in persoon, of op één van onze inspiratieavonden willen ontvangen.

Zo kan je de Ecohuis-benadering zelf ervaren, als startpunt in de begeleiding naar jouw droomwoning. We kijken er naar uit je te ontmoeten.

 inschrijven