Welke bijkomende kosten zijn er bij een nieuwbouw?

Een nieuwbouw woning bouwen is een grote investering. Er moet dan ook heel wat gebeuren: de ruwbouw, installatie van de technieken, plaatsing van de keuken en nog tientallen andere dingen. Daarnaast zijn er nog een heleboel extra kosten, die bouwers vaak over het hoofd zien. Een overzichtje:

BTW

Op elk bouwproject moet BTW betaald worden. Voor een nieuwbouwwoning is dit 21%. Houd er dus rekening mee dat dit bedrag bij de nettoprijs wordt opgeteld.

Architect

Voordat een woning gebouwd kan worden, is er uiteraard een bouwplan nodig. Bij Ecohuis laten we je steeds vrij om zelf een architect te kiezen. Zo ben je zeker dat visie van de architect perfect aansluit op jouw noden en wensen. De erelonen van een architect kunnen erg variëren – van een vaste kostprijs tot een percentage op de bouwkost. Ook dit is dus een bijkomende kost voor een nieuwbouw.

EPB-verslag

Verder moet er een EPB-verslag gemaakt worden. Deze verslaggever is vrij te kiezen en dus een extra, op voorhand onbekende kost. De richtprijs van een EPB-verslag voor een doorsnee woning ligt rond de 800 euro. Dit kan variëren afhankelijk van de omvang van het takenpakket.

Waarborgen

De meeste steden en gemeenten vragen een waarborg voor de aanvang van de werken. Deze waarborg dient om eventuele schade aan het openbaar domein (de weg, het voetpad…) te vergoeden. Deze kost wordt niet in offertes opgenomen.

Aansluitingen

Bij een nieuwbouw woning zijn er allerlei nieuwe aansluitingen nodig, bijvoorbeeld de aansluiting op de riolering, gasaansluiting, elektriciteit,… Vergeet niet om deze bijkomende kosten in rekening te brengen. De kosten hangen af van de regio waar je bouwt, maar schommelen meestal tussen de €2.500 en €4.000.

Bouwrijpheid

Voordat er met de bouwwerken gestart kan worden, moet het perceel bouwrijp zijn. In sommige gevallen zorgt dit voor extra kosten, bijvoorbeeld wanneer er eerst een bestaande woning moet afgebroken worden, of indien er nog verschillende grote bomen in de weg staan.

Grondnivellering

Ook de nivellering van de grond rond de woning (bijvoorbeeld om gras te zaaien) wordt niet in het bouwbudget meegerekend. Deze bijkomende kost is dus ten laste van de bouwheer.

Geen verrassingen

De overige kosten liggen bij onze sleutel-op-de-deur formule helemaal vast. Je weet dus op voorhand perfect hoeveel je betaalt voor de ruwbouw, tegelwerken, badkamer, enz. Zo kom je op het einde van de rit niet voor onaangename verrassingen te staan.Kom naar een van onze evenementen