Wandopbouw

Muren, anders bekeken

Een huis dat uitblinkt in energie-efficiëntie, heeft dit te danken aan een zorgvuldig samengestelde wandopbouw. Daarom zochten wij jarenlang naar de beste wandopbouw voor houtskeletwoningen van topkwaliteit.

Header image alt

Meerlagige structuur

Door de jaren heen ontwikkelden we een onderscheidende wandopbouw die perfect aansluit bij de energiezuinig eigenschappen van een houtskeletwoning. Dankzij de meerlagige structuur, versterkt met cellulose isolatie, houden we de warmte tijdens koude winterdagen binnen en blijft jouw huis koel op warme zomerdagen. Bovendien maken we gebruik van ademende materialen die het binnenklimaat reguleren en vrijwaren van schadelijke stoffen en vochtproblemen.

Detail wandopbouw
1
2
3
4
5
6
7
8

Een goede gevelsteen is degelijk en esthetisch. Welke afwerking past het best bij jouw buitenmuur? Kies uit een breed scala aan opties met elk met unieke eigenschappen, texturen en kleuren. Bak- of betonsteen? Composiet of liever een houten gevelbekleding? Wij overlopen met jou de beste keuze voor jouw woning.

De luchtspouw in de muurconstructie dient voornamelijk als vocht- en schimmelbarrière. Door deze scheiding sijpelt eventueel vocht van de buitenmuur naar beneden, zonder de binnenmuur te bevochtigen. Bovendien biedt ze thermische isolatie. De stilstaande lucht binnen de spouw vermindert warmteverlies in de winter en voorkomt oververhitting in de zomer.

Deze houtvezelplaat met een dikte van 35mm speelt een cruciale rol in de energie-efficiëntie en het wooncomfort van je huis. De spouwisolatie zit in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur en met als doel de thermische prestaties te verbeteren.

De kwaliteit van hout is minder dan vroeger. Daarom kiezen wij voor LVL-balken van FSC gecertificeerd hout in plaats van de traditionele massieve balken. Hierbij schillen we een boomstam volledig af en lijmen we de verschillende lagen op elkaar. Het resultaat? Sterke, maatvaste, rechte balken en minder houtafval. Onze structuur met cellulose-isolatie meet een dikte van 150mm.

Het dampscherm vormt een brug tussen de leidingspouw en de cellulose-isolatie. Het bestaat uit zorgvuldig afgetapete OSB-platen en verhindert luchtlekken die de isolerende werking naar beneden halen. Eén luchtdichte OSB-plaat heeft een dikte van 15mm.

Mocht je door de wanden van je houtskeletwoning kunnen kijken, dan zou je eerst en vooral de geïsoleerde leidingspouw opmerken. Die zorgt ervoor dat alle nutsleidingen een goede verborgen plaats krijgen. Binnen de wandopbouw voorzien we die leidingspouw met OSB-beplating van 57mm en bijkomend met 40 mm (half)zachte wandisolatie.

We werken de muur finaal af met een Gyprocwand met een dikte van 12,5 mm. Dit is een effectieve methode om snel en efficiënt een hoogwaardige, esthetisch aantrekkelijke en functionele binnenruimte te realiseren.

De totaaldikte van de buitenwand komt neer op +/- 40,5cm, waarvan 3 lagen isolatie van in totaal 22,5cm.

Al gedacht aan de energie-efficiëntie van je woning?

Deel jouw woondroom met ons

Wij geven jouw ideeën graag meer vorm. Heb je nog vragen hoe wij jouw droomwoning realiseren? Onze adviseurs staan voor je klaar. Kom langs voor een gesprek of spreek ons tijdens een kort videogesprek.